Leren investeren in vastgoed

Beleggen in vastgoed is heel makkelijk, zolang je bereid bent om je te verdiepen in de theorie en de adviezen van de experts te volgen. Om te beginnen is beleggen in vastgoed niets anders dan het investeren in onroerend goed. En het voornaamste doel van het investeren in vastgoed is het behalen van rendement. In de investeringswereld gebruik je de term rendement in plaats van winst. En rendement is de opbrengst van een investering. Als je wilt investeren in vastgoed, betekent het dat je zelf opzoek gaat naar de beste deal en die ook zelf afhandelt.

Het klinkt allemaal leuk en spannend, want je denkt dat je er zo rijk van kunt worden. De realiteit is anders. Het is allemaal hard werken en het vergt veel tijd en energie van je als je vastgoedinvesteerder wilt worden. Niet om je als beginner af te schrikken, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan! Maar er is goed nieuws, ik zet hier alles op een rijtje wat je moet weten als je wilt leren beleggen in vastgoed. Lees eerst waarom het een goed besluit is om in vastgoed te investeren.

 

Waarom is het goed om in vastgoed te investeren?

Als je twijfels hebt waarom je jouw spaargeld in vastgoed zou moeten beleggen, heb ik hier enkele reden voor je verzamelt om je te overtuigen. Hopelijk helpt het je om te beslissen of leren beleggen in vastgoed iets voor jou is.

1. Ontvang een hoger rendement

Beleggen in aandelen of sparen is een goed idee, maar het rendement is over het algemeen veel lager dan wanneer je zou beleggen in vastgoed. Wanneer je investeert in vastgoed zal je van twee kanten rendement ontvangen. Het eerste rendement dat je zult ontvangen is de huuropbrengst, wanneer je kiest om het huis (onroerend goed) te verhuren. En het tweede rendement ontvang je op lang termijn, namelijk de stijgende waarde van het onroerend goed. Het is een vaste regel dat de waarde van vastgoed blijft stijgen. Dat is altijd zo geweest en zal nog heel lang zo blijven. Je zult er dus geen verlies op hebben, want de overwaarde kan je gebruiken voor het plegen van nieuwe investeringen.

2. Je hebt altijd een portefeuille dat goed gevuld is met geld

Wanneer je investeert in vastgoed zal je altijd een portefeuille hebben dat goed gevuld is. Daarom moet je de tijd nemen om te leren beleggen in vastgoed. Zoals aangehaald in punt 1 kan je ervoor kiezen om het pand te verhuren. De huuropbrengsten zijn vaak hoger dan de maandelijkse hypotheeklasten dat je moet betalen. Je hebt dus maandelijks een extra inkomstenstroom. Zo zie je dat ook niet altijd cash geld hoeft te hebben als je wilt beginnen met investeren in vastgoed. Het kan dus ook met een lening. Hoe dat werkt lees je verder bij punt twee van hoe je moet beginnen als je wilt investeren.

3. Je hoeft niet te vrezen voor inflatie

Door te leren investeren in vastgoed bescherm je jouw kapitaal tegen inflatie. Inflatie werkt juist voordelig op investeringen in vastgoed. Heb je een flink bedrag gespaard en niets ermee gedaan, dan zal je aldoor bang moeten zijn voor inflatie. De waarde van je geld vermindert aanzienlijk snel als je het gewoon op de spaarrekening laat. Maar als je jouw kapitaal belegt in vastgoed hoef je minder te vrezen voor inflatie. Vastgoed stijgen mee met inflatie. Dat wilt zeggen dat ook de huurtarieven zullen stijgen.

 

Hoe te beginnen met leren investeren in vastgoed

Heb je het besluit genomen om vastgoedinvesteerder te worden? Gefeliciteerd! Investeren in vastgoed is niet alleen voor de rijken. Leer beleggen in vastgoed met deze tips, zonder dat je veel geld in contanten nodig hebt.

1. Je gaat je moeten verdiepen in de theorie

Als je wilt leren investeren in vastgoed zal je tijd vrij moeten maken om je te verdiepen in de theorie. Het is niet dat je jouw spaargeld gebruikt om een pand te kopen en jarenlang ermee zit. Alhoewel dat wel gebeurt met mensen die niet goed voorbereid waren. Door je op te leiden, leer je hoe de vastgoedmarkt in elkaar zit, welke stappen je moet ondernemen en onderscheid maken tussen goede en slechte investeringen. Je krijgt meer inzicht in hoe het in de praktijk is. Neem dus de tijd om online artikelen, tips en trucjes te lezen.

2. Stel een budget vast

Natuurlijk kan de bank je helpen. Je hoeft niet per se al het geld in een keer te hebben als je wilt investeren in vastgoed. Doe goed onderzoek welke financieringsoptie je wilt gebruiken. Je kunt kiezen tussen een beleggingshypotheek bij de bank, maar ook bij particuliere investeerders. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Een expert kan het goed voor je uiteenzetten en kan je aangeven wat de beste optie voor jou is. Maar belangrijk is dat je een startbudget moet hebben, want de meeste banken financieren maximaal 80% van de taxatiewaarde. Je zou ook de koopsom in een keer kunnen afbetalen, maar dat is geen voordelige optie. Hoe minder eigen kapitaal je investeert, hoe hoger het rendement zal zijn.

3. Doe een huis- en omgevingsonderzoek

Als je al weet in wat voor soort woning je wilt beleggen (studentenwoning, gezinswoning of familiewoning), moet je ook de buurt onderzoeken waar je wilt beleggen. Ga na welke voorziening in de buurt aanwezig zijn als scholen, speelpark en supermarkt. Kies een buurt waar de vraag hoog is. Je wilt geen criminele buurt kiezen, want daar zou niemand met zijn gezin willen wonen en geen enkel student zou er alleen willen blijven. Aan de hand van de vraag van een woning in de buurt, kan je ook nagaan wat de huurprijs is van die omgeving. Het is ook belangrijk om de staat van het pand te laten controleren door een professionele loodgieter. Zorg ervoor dat alles van het pand in orde is, zodat je geen extra kosten later moet maken, wanneer je een huurder hebt gevonden. Als tip krijg je mee om van tevoren een huurder ook te zoeken. De huurkosten bij leegstand zul je zelf moeten betalen. En na het afsluiten van een hypotheek zou je geen extra kosten willen hebben. Wanneer je gaat leren investeren in vastgoed, leer je over alle criteria van een goede pand.

 

Als laatst

Misschien heb ik je boven laten afschrikken door aan te geven dat het makkelijk gezegd is dan gedaan, maar denk aan de financiële voordelen die je zult hebben. Als je goed hebt leren beleggen in vastgoed kan je zo een hoog rendement halen. En mijn advies is ook om door te gaan met investeren in vastgoed. Het is echt een (bij)baan waarvan je wel rijk kunt worden als je jouw plan blijft volgen en niet opgeeft!

Wil je meer leren over investeren?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.