Investeren in zilver

In deze blog leg ik uit waarom zilver een goede belegging is. Ook zal ik stap voor stap uitleggen hoe je kunt beleggen in zilver en leg ik het verschil uit in beleggen in zilver versus andere edelmetalen. Zilver is na goud het meest bekende edelmetaal. Nu vraag je je vast af waarom moet je dan wel in zilver beleggen en niet in andere edelmetalen zoals goud?

Zilver heeft een goede weerstand tegen oxidatie en blijft daarom heel erg lang in een goede staat. Investeren in zilver is een stuk goedkoper dan investeren in goud. Maar toch heeft zilver veel waarde, omdat het een schaars product is. Zilver is een stabiele investering, want er is maar een klein aantal zilver in de wereld. De waarde van zilver is in de laatste 25 jaar zelfs erg gestegen! Dit komt onder andere doordat bijna 85% van het zilver gebruikt wordt voor industriedoeleinden. Zilver zit allerlei producten die we dagelijks gebruiken. Denk maar eens aan elektronische toestellen, zoals een telefoon, laptop, televisie, tablets, enzovoort. De vraag naar deze elektronische toestellen stijgt nog met de dag.

Ook wordt er verwacht dat zilver met de tijd nog schaarser zal worden dan het op dit moment al is. Doordat er in de toekomst meer vraag zal zijn naar zilver en er minder zilver is, zullen de prijzen aanzienlijk stijgen. Verder behaal je met investeren in zilver meer rendement dan wanneer je jouw geld op de bank laat staan. Zeker aangezien er recent bekend is gemaakt dat banken rente gaan rekenen boven een ton spaargeld. Snel een deel van je spaargeld van de bank afhalen en gaan investeren in zilver!

Daarbij wordt zilver een stuk minder gemijnd dan goud. Ook dit is in het voordeel van investeerders in zilver. Hoe minder er gemijnd wordt, hoe minder zilver er gevonden wordt en hoe schaarser het product blijft. Genoeg redenen om in zilver te investeren dus!

Er zijn verschillende manieren waarop je in zilver kunt investeren. Je kunt bijvoorbeeld fysieke zilveren munten of zilverbaren kopen, je kunt zilver kopen via een online broker, je kunt beleggen in aandelen van zilvermijnen of je kunt beleggen door middel van ETF.

 

Het kopen van fysiek zilver

Bij het kopen van fysiek zilver loop je, tegenover andere manieren waarop je in zilver kunt investeren, het minste risico. Als je niet van plan bent om het zilver van dag tot dag te verhandelen, zoals met online zilver nog wel eens voorkomt, dan is fysiek zilver kopen zeker de beste optie. Je hebt het product direct aangeschaft, hierdoor word je onafhankelijk van derde partijen en leg je de verantwoordelijkheid van het bijhouden van het zilver compleet bij jezelf.

Een ander voordeel aan fysiek zilver is dat het bruikbaar is in noodsituaties. Stel er komt een onverwachts moment waarop er in Nederland niet meer met de euro betaald kan worden dan kun jij altijd betalen met jouw zilver. Doordat goud zoveel waard is, is het in zo’n situatie waarschijnlijk niet mogelijk om met goud te betalen in bijvoorbeeld de supermarkt. Zilver is in deze situatie erg toegankelijk.

Een van de weinige nadelen aan investeren in fysiek zilver is dat je in Nederland sinds kort 21% btw moet betalen over zilver. Maar ik ben speciaal voor jou naar een slimme oplossing hiervoor gaan zoeken. Ik begrijp dat dat je natuurlijk geen btw wil betalen wanneer je belegt in zilver, dit is uiteraard zonde van je geld. Een oplossing voor dit btw-probleem is dat je jouw zilver koopt via een online broker. Ik hoor je al denken: “wat mag een online broker dan wel zijn?”. Ik leg het graag even voor je uit.

 

Zilver kopen via een online broker

Een online broker is een onderneming die jou helpt met beleggen. Je doet jouw zilverbestelling online bij deze onderneming. Je kunt er tijdens de bestelling voor kiezen om online zilver te kopen of om jouw fysieke zilver door het bedrijf in een veilige kluis te laten stoppen in het buitenland. Op deze manier word je vrijgesteld van de 21% btw-regeling. Tijdens jouw online aankoop kun je kiezen waar je het zilver op wilt laten slaan.
Stel je laat jouw zilver in een kluis in Zwitserland plaatsen dan kun je 2 dagen later voor de deur van de bank staan en jouw zilver ophalen uit de kluis. Dit zilver is echt van jou en je kunt het verkopen wanneer jij wilt. Als je Zwitserland iets te ver vindt, kun je het zilver natuurlijk ook even op laten sturen.

 

Beleggen in de aandelen van zilvermijnen

Een andere manier waarop je in zilver kunt investeren, is beleggen in de aandelen van zilvermijnen. Je investeert dan niet direct in fysiek of online zilver maar wel in de mijnen waarin het zilver gevonden wordt. Als je belegt in zilvermijnen, heb jij gewoon een deel van een zilvermijn in je bezit en gaat een deel van de opbrengst van het zilver naar jou.

 

Beleggen door middel van zilver ETFs

Ook kun je beleggen in zilver door middel van een ETF (exchange traded fund). Wanneer je dit doet, kun je jouw zilver makkelijk morgen kopen en overmorgen weer verkopen, stel de prijs van zilver verandert significant in een korte tijd. De nadelen van beleggen in zilver door middel van een ETF kan zijn dat je afhankelijk bent van diverse derde partijen. De een heeft hier geen moeite mee en de ander vindt dit minder prettig.

 

Investeren in zilver is verstandig!

Kortom, er zijn genoeg manieren om verstandig in zilver te investeren. De keuze is natuurlijk aan jou. Aan alle manieren van investeren zitten voordelen en nadelen. Ons advies is: zoek eerst goed uit hoe je in zilver wilt investeren, voordat je daadwerkelijk in zilver investeert. Uiteraard is het op dit moment een goed plan om in zilver te investeren, maar kies de manier die het best bij jou past.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer je wil beleggen in zilver of je wil speculeren op de zilverkoers is het altijd mogelijk om dat te doen met een klein(er) budget. Dit geldt ook voor wanneer je er de voorkeur aan geeft om te beleggen in fysiek zilver. Het feit dat zilveren munten ook zo eenvoudig en in kleinere hoeveelheden aangekocht kunnen worden maakt uiteraard een uitstekende spreiding over een lange(re) periode mogelijk. Ook in zilver echt geld en is het praktischer voor alledaagse kleine aankopen. Daarbij gaat er geen dag voorbij dat je een product gebruikt die geen zilver bevat. Ter conclusie, investeren in zilver is zeker verstandig, zolang je de manier kiest die bij jou past!

Wil je meer leren over investeren?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.