Investeren in vastgoed met weinig geld

Wil jij graag in vastgoed investeren, maar heb je niet zoveel geld? Je bent niet de enige. Een veel gezochte term op internet is “investeren in vastgoed met weinig geld”. Maar wat is weinig geld eigenlijk precies? Weinig geld is voor iedereen anders, de een vindt €10.000 weinig en de ander vindt dit juist misschien weer veel geld. Als je wilt investeren in vastgoed dan is €100 natuurlijk niet erg haalbaar, maar €10.000 is zeker geen slecht bedrag om te beginnen met investeren.

In deze blog wil ik als eerste uitleggen op wat voor manieren je eigenlijk in vastgoed kunt investeren. Je kunt namelijk direct en indirect beleggen in vastgoed. Bij direct beleggen in vastgoed koop je verhuurd of onverhuurd vastgoed met als doel dit te gaan verhuren. Met de maandelijkse huurinkomsten los je dan de vastgoed hypotheek op. De maandelijkse huurinkomsten leveren je maandelijkse cashflow op en na verloop van tijd stijgt de waarde van je vastgoedbelegging en bouw je vermogen op. Bij indirect investeren in vastgoed koop je een (klein) belang of aandeel in een vastgoed beleggingsfonds of een vastgoed ETF/indexfonds. Ook kun je investeren in vastgoed participatiefonds.

 

Direct investeren in vastgoed

Met direct investeren in vastgoed koop je dus een huis, appartement, studentenwoning, winkel, garagebox en ga zo maar door. Veel mensen die willen investeren in vastgoed kiezen ervoor om dit op deze manier te doen. De meeste mensen kiezen hiervoor omdat het een laagdrempelig proces is, je weinig risico loopt en je er een mooi rendement mee kan behalen. Je kunt bijvoorbeeld een huis met 4 slaapkamers kopen en dit verhuren aan 4 studenten. Het ligt natuurlijk aan de locatie van de woning, maar voor de meeste studentenkamers kun je makkelijk €300-€500 per maand vragen. Dit levert je dus zo’n €1200-€2000 per maand op. Per jaar brengt deze investering dus ongeveer tussen €14.400 en €24.000 op.

 

De enige eis aan direct investeren in vastgoed

Voor het direct investeren in residentieel vastgoed MOET je minimaal 20% eigen vermogen in kunnen brengen. Stel je koopt een woning van €200.000 dan betekent dit dat je minimaal €40.000 aan eigen geld in moet kunnen brengen. Als je met €10.000 wilt beginnen met beleggen in vastgoed dan zit je bij direct investeren in vastgoed dus niet op het juiste pad. In dit geval zul je of door moeten sparen of moeten kijken naar een andere vorm van beleggen in vastgoed.

Toch kun je vaak voor €15.000 al een garagebox kopen, dus als je toch graag direct wilt investeren in vastgoed dan is dit voor dit bedrag de beste optie. Garageboxen zijn de goedkoopste vorm van direct investeren in vastgoed. Je kunt garageboxen kopen via funda.nl, bij belegggingspanden.nl of bij één van de vele aanbieders van garageboxen. Een garagebox kan uiteraard gebruikt worden voor het opslaan van spullen of een auto, maar je zou een garagebox ook kunnen verhuren als bedrijfsruimte. Je kunt jouw garagebox dus voor verschillende doeleinden verhuren.

 

Samen investeren is een goede optie

Wil je echt heel graag direct beleggen in vastgoed, maar heb je niet genoeg eigen vermogen om dit te mogen doen? Denk er dan eens aan om samen met iemand te investeren in vastgoed. Misschien wil een vriend, kennis of familielid van je ook wel graag beleggen in vastgoed. Op deze manier kunnen jullie samen toch investeren en delen jullie de opbrengst.

 

Indirect investeren in vastgoed

Als direct investeren je niet helemaal ligt of als je niet genoeg eigen vermogen hebt om direct te kunnen investeren in vastgoed dan is indirect investeren in vastgoed ook een goede optie. Je kunt op meerdere manieren indirect beleggen in vastgoed, zo kun je investeren in vastgoed beleggingsfondsen, in indexfondsen, in EFT-fondsen of via crowdfunding.

 

Vastgoedbeleggingsfonds

Bij indirect investeren in vastgoed is het van belang om niet al je geld in te zetten op één paard. Hierdoor loop je minder risico. Als je belegt in een vastgoedbeleggingsfonds kun je al beleggen vanaf €100. Op deze manier kan je dus ook met weinig geld beginnen met investeren in vastgoed. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je elke maand een vast bedrag inlegt, bijvoorbeeld die €100. Na een paar jaar zijn al die gespaarde 100 euro’s uitgegroeid tot een mooi vermogen!

 

Crowdfunding

Je kunt ook indirect investeren in vastgoed door middel van crowdfunding. Crowdfunding houdt in dat er een partij om een bepaalde lening vraagt waarbij verschillende investeerders diverse bedragen inleggen. Wanneer het gewenste bedrag is bereikt wordt de lening verstrekt aan een deze partij. Dit gaat natuurlijk onder bepaalde voorwaarden maar dit is de basis. Er zijn diverse platformen die gespecialiseerd zijn in crowdfunding via vastgoed. Denk hierbij aan geldvoorelkaar.nl, kapitaalopmaat.nl of investeren.sameningeld.nl. Doe zelf altijd wel goed onderzoek aan welke partij je je geld toevertrouwt en wat de voorwaarden zijn, ga niet zomaar met iedereen in zee.

 

ETF-fondsen en indexfondsen

Wil je zo min mogelijk risico lopen? Kies dan voor investeren in vastgoed door middel van een ETF-fonds of indexfonds. Ook deze fondsen kun je al vanaf €100 aankopen. Net als bij een vastgoedbeleggingsfonds geldt hierbij dat als je voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar een vast bedrag inlegt, dit bedrag uiteindelijk uit zal groeien tot een mooi vermogen. Je loopt het minste risico met deze manier van beleggen in vastgoed, omdat je er gemakkelijk in en uit kan stappen. Daarbij kom je niet direct in contact met je huurders en dit scheelt jou een hele hoop tijd en energie.

 

De voor- en nadelen van beleggen in vastgoed

Ik bespreek graag even de voor- en nadelen van beleggen in vastgoed, want ook als je wilt beleggen met weinig geld is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Een voordeel aan beleggen in vastgoed is dat het iets is dat altijd zal blijven bestaan. De vraag om te wonen is er altijd. Een woning is een tastbaar iets dat altijd blijft bestaan. Daarnaast biedt beleggen in vastgoed bescherming tegen inflatie. Ook levert het een (extra) inkomstenstroom op. Dit wordt ook wel een passief inkomen genoemd. Je hebt maandelijkse inkomsten, waar je vaak weinig tijd aan hoeft te besteden. Daarbij kan er een hoger rendement worden behaald ten opzichte van andere beleggingen. Vooral in vergelijking met de spaarrente.

Een van de nadelen aan beleggen in vastgoed is, zoals eerder in deze blog ook is benoemd, dat er een eigen inbreng van ongeveer 20% of meer ingelegd in dient te worden bij het investeren in direct vastgoed. Daarbij moet je ook rekenen op onderhoudskosten of andere onvoorziene kosten bij het verhuren van een woning die erbij komen kijken. Mocht er iets kapot gaan of niet werken naar behoren dan ben jij hier als verhuurder verantwoordelijk voor. Een ander nadeel aan het direct investeren in vastgoed is dat je ervoor moet worden dat er altijd een huurder is en dat de maandelijkse huurkosten betaald worden. Als je pand leegstaat dan komt er geen geld binnen, maar moet je wel de hypotheekkosten en andere kosten blijven betalen.

 

Mijn advies

Kortom, investeren in vastgoed met weinig geld is zeker een optie. Als je “weinig geld” hebt, kun je niet direct investeren in alle soorten residentieel vastgoed, zoals woningen of appartementen. Wel kun je investeren in een garagebox of je kunt indirect investeren in vastgoed door middel van een vastgoedbeleggingsfonds, een ETF-fonds of een indexfonds.

 

Tips om beter te sparen

Als laatste wil ik je graag nog wat tips meegeven om beter te sparen, want ik weet dat dit niet altijd even gemakkelijk gaat. Lukt het je niet om €100 per maand te sparen? Maak je niet druk, want ieder beetje helpt. Misschien lukt €50 je wel, dan beleg je om de maand in plaats van elke maand. Ook is het van belang om je uitgavenpatroon eens een keer na te gaan. Wie weet geef je elke maand wel tientallen onnodige euro’s uit die je helemaal niet hoeft te besteden. Daarnaast is het ook een idee om elke maand automatisch geld te storten naar je spaarrekening, op deze manier geef je jouw gespaarde geld ook niet al te gemakkelijk uit. Een andere tip is om spullen te verkopen die je niet gebruikt, dit kan je ook weer wat extra geld opleveren.

Ook is het wellicht leuk om een keer mee te doen aan een leuke challenge. Op het moment komen er genoeg challenges voorbij, zoals een maand geen kleding kopen of een week geen vlees of vis eten. Dit soort challenges besparen je geld en ze zijn vaak nog een super leuk, zeker als je ze bijvoorbeeld samen met het gezin of een vriend of vriendin doet. Als laatste is het ook een idee om bijvoorbeeld een paar extra uurtjes in de week te gaan werken of om er een leuk bijbaantje bij te nemen.

Hopelijk helpen deze tips jou om wat meer te sparen en heeft deze blog je meer inzicht gegeven in het investeren in direct en indirect vastgoed!

Wil je meer leren over investeren?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.