Beleggen in platina

Goud en zilver zijn twee waardevolle metalen, die al jaren gewild zijn. En toe nu is het te vinden in de portefeuille van elke slimme belegger. Maar heb je er ooit van gehoord dat je ook in platina kan beleggen? Alhoewel het minder gebruikelijk is voor de mensen die beleggen in edelmetalen, is het een beleggingsoptie waarbij je een hoog rendement kunt halen. Wil je dus meer leren over het investeren in platina? Lees dan verder over wat platina is, hoe en waarom je hierin moet investeren en een snelle vergelijking tussen platina, goud en zilver. Na het lezen van deze blog heb je gegarandeerd meer kennis over het beleggen in platina.

 

Wat is platina?

Platinum is een natuurlijk edelmetaal en komt voor in de overgangsreeksen in het periodiek systeem. Dit edelmetaal is zeer onreactief en is vooral zeldzaam. Dat verklaart de hoge prijs van het edelmetaal. Het is daarom goed dat je wilt leren beleggen in platina. Deze zilverachtige edelmetaal is 30 keer zeldzamer dan goud en alle platina over de hele wereld past precies in je woonkamer. Met een dichtheid van 21 meter gram per kubieke meter is het vrijwel zwaar. Het is een heel compact edelmetaal dat vooral gemijnd wordt in Zuid-Afrika en Rusland.

 

Waarvoor wordt platina gebruikt?

Nu je al hebt gelezen wat platina is, is het ook goed om te weten waarvoor het gebruikt wordt. Platina wordt veelal in verschillende industrieën gebruikt. Maar hier beschrijf ik de industrieën die de meeste platina jaarlijks verbruiken.

Platina in de auto-industrie

De meeste platina wordt gebruik in de auto-industrie. Platina wordt in de auto-industrie gebruikt als katalysator. De katalysator zit voor het uitlaatsysteem van de auto of vlak na de motor om de giftige gassen door middel van een chemische reactie om te zetten in milieuvriendelijke gassen. Sinds 1992 is het verplicht dat elke auto een katalysator moet hebben om milieuverontreiniging tegen te gaan.

Sieraden

Platina verlovingsringen, trouwringen en kettingen zijn onmisbaar voor een sieraden liefhebber. Sieraden kopen is ook een investering. Platina is corrosiebestendig, buigt niet en heeft weinig onderhoud nodig om zijn glans te behouden. Zelfs de dunste delen van platina zijn sterk en stevig. Ze behouden permanent hun vorm en bieden zo de beste en veiligste frame voor diamant.

Olie-industrie

Platina wordt ook bij het winnen van olie (diesel, gasoline en vliegtuig olie) gebruikt als katalysator. Zonder platina zouden de olieraffinaderijen niet voldoende kunnen produceren om aan de vraag te voldoen.

Medische industrie

Platinum en goud reageren het minst op het menselijk huid of vlees. Maar platina is enorm corrosie bestendig, wat het een goede optie maakt om te gebruiken voor diverse medicamenten tegen kanker en medische verbruiksartikelen. Zo is platina te vinden in pacemakers en defibrillatoren. Platina kan de verschillende gassen en zuren van ons lichaam goed aan! Dit toont al aan dat platina nooit van de markt zal gaan en het verstandig is om te investeren in platina.

 

Redenen waarom je nu moet investeren in platina

De waarde van platina zal blijven stijgen

Zoals eerder aangehaald wordt platina gebruikt voor fabricage, brandstofcellen en andere industriële toepassingen. Een investering in platina is aantrekkelijk, omdat deze vrij stabiel is en de experts spellen voor dat de waarde zal blijven stijgen. Op de markt wordt platina gezien als een veilige en betaalbare investering die niet afhankelijk is van de waarde van de Amerikaanse dollar.

Diversificatie

Aangezien beleggen in platina een vrij stabiel rendement oplevert is het verstandig om het in jouw investeringsportfolio mee te nemen. Platina beschermt het vermogen tegen inflatie. Vanwege de constante vraag en zeldzaamheid zal het in waarde blijven stijgen.

Een fysieke investering

Een investering in platina is een investering in een fysiek object en het wordt jouw eigendom bij aankoop. Het is een van de beste investeringen op naar jouw pensioen. Platina kan je ook eenvoudig doorgeven aan jouw volgende generatie.

 

De snelle vergelijking tussen platina, goud en zilver

In bovenstaande alinea’s heb je alles gelezen over wat platina is en waarom je daarin moet investeren. Je zal je nu wel afvragen waarom ik niet zeg dat je ook in goud en zilver moet investeren, want die zijn ook waardevolle edelmetalen. Platina wordt nog steeds onderschat. Goud en zilver zijn zeer bekend op de investeringsmarkt en hebben ongetwijfeld een hoge waarde. Dat zal het ook blijven de komende jaren. Desalniettemin is het belangrijk om te onthouden dat beleggen in platina nog steeds relatief eenvoudiger is dan in goud en zilver en de beloningen zijn te mooi om te negeren.

 

Hoe moet je in platina investeren?

Als je wilt beleggen in platina is het goed om te weten dat je dat op verschillende manieren kan doen. Hieronder heb ik de verschillende manieren waarop het kan voor je beschreven. En als je hulp nodig heb, mag je contact met mij opnemen.

Platina aandelen kopen

Als je wilt beleggen in platina kan je dat doen door aandelen te kopen in platina mijnbedrijven. Dit kan je ook doen via een broker. Elke broker zal zijn eigen spelregels hebben en daar moet je rekening mee houden. Maar je kan ook rechtstreeks aandelen kopen van de bedrijven die zich bezighouden met de winning of verwerking van platina. Als je voor het rechtstreeks kopen kiest moet je voorzichtig zijn, want deze bedrijven staan onder grote financiële druk. Speel het veilig en koop liever via een broker. Of probeer te zoeken naar aandelen in nieuwe bedrijven, want die hebben meer ruimte voor een toekomstige waardestijging.

Platina ETF’s (Exchange Traded Funds)

Je hebt ook de mogelijkheid om te beleggen in ETF’s. Een platina ETF kan een investering zijn in mijnbouw- en productiebedrijven van platina. Zie een platina ETF als een samenstelling van alle platina producten. Deze vorm van belegging in platina wordt het meest gebruikt, omdat een ETF de risico’s dekt, flexibel te verhandelen zijn en lage kosten hebben.

Investeren in fysiek platina

De laatste optie hoe je kan investeren in platina, is dat je het fysiek kunt kopen en zelf goed moet onderhouden en bewaren. Platina kan je kopen in de vorm van munten, blokken of sieraden. Het is dan jouw eigendom!

Wil je meer leren over investeren?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.