Beleggen in goud

Goud wordt vanaf al sinds de oudheid door mensen gewaardeerd, vooral omdat het als betaalmiddel gebruikt werd. Mensen hebben goud vanwege de verschillende reden in hun bezit willen houden. Langzamerhand is de rol van goud verandert. Het wordt nu als waarde dekking van papiergeld gebruikt, voor het vervaardigen van sieraden en elektronica, alsook in de geneeskunde en ruimtevaart. En dankzij de technologische innovaties is de fysieke goudhandel nu ook virtueel. Maar de manier van beleggen maakt niet veel uit, want beleggen in goud blijft altijd aantrekkelijk.

Heb je toch besloten dat jij ook in goud wilt beleggen, maar weet je nog niet veel over deze markt? In dit artikel kan je alles vinden wat je moet weten, wanneer je in goud wilt beleggen. Lees over de verschillende doeleinden van goud, waarom het goed is om te beleggen in goud en hoe je dat moet doen. Er is ook een snelle vergelijking tussen goud en de andere edelmetalen verder in het artikel te vinden.

 

De verschillende doeleinden van goud

 

1. Sieraden

Het meest goud bereikt de gebruikers in de vorm van sieraden zoals kettingen, armbanden oorbellen en ook medailles. Er zijn verschillende culturen, waarbij goud ontzettend belangrijk is.

 

2. Investeringen

Vanwege de hoge waarde wordt goud al eeuwenlang als betaalmiddel gebruikt. En nu wordt er ook op verschillende manieren in goud geïnvesteerd om rijk te worden. Dit vanwege de hoge en stabiele rendement die het oplevert. Goud is onmisbaar geworden in de portefeuille van elke investeerder. Mensen kopen goudstaven, gouden munten, goud ETF’s en aandelen in goudmijnen, omdat het onderdeel is van de beleggingspraktijk.

 

3. Goud in elektronica

Goud is een uitstekende geleider van elektriciteit. Het wordt veelal geplaatst in moederborden, microchips en je kan ze ook vinden in je telefoon.

 

4. Tandheelkunde en geneeskunde

In de tandheelkunde wordt goud gebruikt voor het vullen van gaatjes en als kronen, bruggen en andere orthodontische hulpmiddelen. Goud is gemakkelijk kneedbaar en kan verschillende vormen aannemen. Ook is het chemisch passief, dat wilt zeggen dat het niet reageert wanneer het met andere metalen wordt gemengd. Ook is heeft het geen allergische reactie. Goud kan je ook vinden in kanker medicamenten.

 

5. Ruimtevaarttechnologie

Goud wordt gewaardeerd in de ruimtevaarttechnologie omdat het stralen effectief weerkaatst. Zoals in satellieten, helpen goudfolies bij thermische controle en beschermen ze instrumenten aan boord tegen de extreme temperaturen in de ruimte. Voor astronauten worden dunne gouden films op helm schermen aangebracht om hun ogen te beschermen tegen zonlicht en gezichten tegen straling. Gouden coatings worden ook aangebracht op ruimteschepen en satellieten om warmte af te leiden.

 

Redenen om te beleggen in goud

Beleggen in goud is zeer populair. Als jij het nog niet hebt geprobeerd, wordt het tijd dat je het doet. Voor de mensen die twijfels hebben, zijn er hier enkele reden opgesomd waarom je nu moet beleggen in goud.

 

1. Bescherm jezelf tegen inflatie

Door te beleggen in goud, zal je in tijden van (hyper) inflatie rijk zijn. Met dat bedoel ik dat jouw levensstandaard niet lager zal worden in tijde van inflatie. Inflatie is koopkrachtvermindering. Jouw geld vermindert in waarde. En je moet erop toezien dat jouw vermogen dezelfde waarde heeft in de toekomst. En dat kan je alleen doen door te beleggen in goud. Het is historisch bewezen dat de waarde van goud in tijde van inflatie stijgt.

 

2. Bescherm jezelf tegen systeemrisico

De schokken van een financiële crisis gaan ook langs andere financiële instellingen. Een financiële crisis in een grote economie heeft ook slechte gevolgen voor andere landen. Hierdoor komt het financieel systeem en alles dat eraan gerelateerd is (ook beleggingen) in gevaar. Dit wordt systeemrisico genoemd. De crisis die sinds 2008 gaande is, is blijvend. Dus als je jouw vermogen wilt beschermen moet je in fysiek goud beleggen. Fysiek goud dat je in jouw vermogen hebt is buiten het financieel systeem. Er is dus geen risico aan verbonden.

 

3. Hoge verwachte rendement

Als je belegt in goud, mag je een hoog rendement verwachten. De goudprijs stijgt al vijftien jaren op een stabiele wijze. Je mag de goudkoers ook zelf blijven volgen.

 

4. Diversificatie van jouw portefeuille

Door goud in jouw beleggingsportefeuille toe te voegen kan je deze diversifiëren. Door te diversifiëren verspreid je de risico’s. Het wilt zeggen dat je een mix van verschillende producten van verschillende bedrijfstakken in jouw portefeuille moet hebben, die niet nauw met elkaar verbonden zijn. En goud werkt anticyclisch. Deze anticyclische werking houdt in dat de waarde van goud stijgt, tijdens een inflatie en het heeft een negatieve correlatie met aandelen en andere financiële instrumenten.

 

Hoe kun je beleggen in goud?

 

1. Fysiek goud kopen

De gemakkelijkste manier om te beleggen in goud is door fysiek goud te kopen. Je kan goud kopen in de vorm van munten, staven en sieraden. Zorg wel voor extra beveiliging als je fysiek goud in je bezit hebt.

 

2. Aandelen

Beleggen in goud kan je gemakkelijk doen door aandelen te kopen in goudmijnen. Maar in goudmijnen rechtstreeks beleggen heeft risico’s waarmee je rekening moet houden. Beleggen in goudmijnen is speculatief, omdat je met heel wat externe factoren rekening moet houden, bijvoorbeeld als de goudprijs zakt is het niet aantrekkelijk voor de eigenaren om te mijnen, dit kan leiden tot sluiting van het bedrijf. Je moet eerst goed onderzoeken op welk moment je aandelen wilt kopen.

 

3. ETF’s

Als je ergens in wil beleggen met weinig risico, moet je dat doen door in goud exchange traded funds (ETF’s) te beleggen. Zie een ETF als een mandje met meerder aandelen waarin je kan beleggen. Dus als je in een goud ETF belegt, beleg je tegelijkertijd in een aantal verschillende goudwinning bedrijven. En een ETF kan je verhandelen als aandelen en zijn meer liquide. Let wel dat als het in 1 bedrijf slecht gaat, het waarschijnlijk ook kan dat de andere bedrijven de schokken zullen voelen.

 

4. Futures

Simpel gezegd, goud futures zijn contracten om op een bepaald moment goud te kopen en verkopen. Elk contract vertegenwoordigt een bepaalde hoeveelheid goud en kan, afhankelijk van de specificaties, worden uitbetaald in een bedrag in dollars of in fysiek goud. Goud Futures kunnen erg groot zijn, waardoor dit een strategie is die het meest geschikt is voor beleggers met het kapitaal om hoogwaardige contracten te kopen.

 

Hoe staat goud tegenover de andere edelmetalen

Goud en andere edele metalen, zoals zilver en platina, zijn beperkt in aanbod en er is veel vraag naar in vele vormen, waaronder geld en juwelen. Ze worden vaak als alternatieve activa beschouwd omdat hun prijzen doorgaans niet sterk gecorreleerd zijn met andere soorten beleggingen, zoals aandelen of obligaties. Het is daarom aan te raden om te beleggen in goud, platina en zilver als je jouw portefeuille wilt diversifiëren.

 

Conclusie: is beleggen in goud de moeite waard?

Vraag je jezelf nu echt af of je wel of niet moet beleggen in goud? Zoals bij elke investering, mag de beslissing over waar je jouw geld wilt plaatsen pas worden genomen na zorgvuldige overweging van de feiten. Hopelijk heeft dit artikel bijgedragen aan jouw besluit. Het is sowieso raadzaam om een deel van jouw vermogen in goud te houden. Door jouw portefeuille te diversifiëren, verminder je de algehele risico’s tegen de volatiliteit in elke markt, en door in goud te beleggen, kan je jezelf beschermen tegen de bredere economische schommelingen en onzekerheden waardoor veel andere activa worden verzwakt. Beleggen in goud geeft ergens een zekerheid in moeilijke financiële tijden.

Wil je meer leren over investeren?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.