Beleggen in ETFs

Beleggen in ETFs is erg populair onder zowel nieuwe als ervaren beleggers. Maar voor de mensen die voor het eerst van deze term horen of voor de beginners kan het nog een ingewikkelde beleggingsvorm zijn. Vrees niet, want hier heb ik in makkelijke woorden alle belangrijke weetjes over ETF’s voor je beschreven. Je zal hier informatie vinden over wat een ETF is, de soorten ETF’s de voor- en nadelen van investeren in ETF’s en hoe je ze kunt kopen.

 

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF belegt in een “mandje” dat aandelen en obligaties bevat van verschillende bedrijven. Stel je wilt aandelen kopen in de top 50 bedrijven van Europa. Dat gaat niet zo eenvoudig, maar wat als je wel middels één aankoop, aandelen kan kopen van alle bedrijven. Dat is een ETF. Je koopt zo een “mandje” (ETF), waarin kleine aandelen zitten van alle top 50 bedrijven van Europa.
Wanneer je een aandeel in een ETF bezit, bezit je een fractie van dat mandje met beleggingen. Net als een beleggingsfonds wordt een ETF professioneel beheerd. Een ETF kan de hele dag tijdens markturen worden verhandeld (koop en verkoop). Een ETF probeert zoveel als mogelijk hetzelfde rendement te behalen als de onderliggende markt (de waarde van de bedrijven die deel uit maken van ETF), door de koers zoveel als mogelijk nauwkeurig te volgen.

 

De verschillende soorten ETF’s

Verschillende soorten ETF’s voorzien in een breed scala aan behoeften van beleggers. Kies altijd de juiste ETF die past bij jouw investeringsbehoeften. Het kiezen van investeringstypes is nooit eenvoudig. Hier zijn de soorten ETF’s die niet al te ingewikkeld zijn, waarop je jouw beleggingsstrategie moet richten.

 

1. Index-ETF

De meest populaire ETF, deze fondsen worden passief beheerd en repliceren de prestaties van een index. Om dit te doen, koopt het alle beschikbare aandelen in de referentie-index in gelijke verhoudingen.

 

2. Aandelen-ETF

Deze ETF biedt beleggers blootstelling aan meerdere aandelen in een specifieke index of sector zonder individuele aandelen te kopen.

 

3. Obligatie-ETF

Deze ETF heeft tot doel het rendement van een index van obligaties te repliceren. Obligatie-ETF’s hebben maandelijkse uitbetalingen, zijn gediversifieerd en hebben een hoge liquiditeit.

 

4. Commodity ETF

Deze ETF belegt in grondstoffen zoals goud, zilver en ander edelmetaal. Zij beheren Future Trading.

 

5. Valuta-ETF

Deze ETF helpt beleggers om tijdens handelsuren op een gestroomlijnde manier vreemde valuta te verhandelen, nadat ze deze op de valutamarkt hebben gevolgd. Het is redelijk geprijsd.

 

De voordelen van ETF’s

 

1. Flexibele verhandeling

Het is net zo eenvoudig als het handelen in reguliere aandelen op de beurs. Zolang de markt open is kan de belegger ETF’s kopen en verkopen. En dat kan allemaal via een online beleggingsrekening gemakkelijk en snel gebeuren.

 

2. Lage kosten

ETF’s worden geleverd met lagere beheerskosten. Er wordt veel door de computer berekent. Het enige taak van de fondsbeheerder is om de portefeuille van het fonds opnieuw in evenwicht te brengen volgens de index. Zo blijven de kosten ook laag en op lange termijn levert het een hoger rendement. Bovendien zijn de operationele en distributiekosten aanzienlijk lager in vergelijking met andere beheerde fondsen omdat ze passief worden beheerd. Dit maakt beleggen in ETF’s kosteneffectief.

 

3. Diversificatie

Door in ETF’s te beleggen, krijg je echter een grote mate van blootstelling aan verschillende groepen aandelen, sectoren en marktsegmenten. Zo bouw je tegen zeer lage kosten een gediversifieerde beleggingsportefeuille op basis van jouw financiële doelen en behoeften. En zoals je weet zorgt diversificatie voor spreiding van de risico’s. Als het met een klein bedrijf die behoort tot jou ETF slecht gaat, zal dat geen grote invloed hebben op de waarde van de ETF.

 

De nadelen van ETF’s

 

1. Valutarisico

Wanneer je investeert in een ETF met een vreemde valuta (bijvoorbeeld USD), dan moet de ETF omgezet worden in Euro’s. Dit is bij wetgeving verplicht, om te kunnen verhandelen op de Europese beurzen. Een stijging van de euro ten opzichte van de vreemde valuta (USD) zal een negatief effect hebben op de waarde van jouw ETF.

 

2. Financieel risico

Zoals eerder aangehaald volgt een ETF een index, om de waarde te bepalen. Een ETF streeft ernaar om zo dicht bij de waarde van de index te blijven. Als de index stijgt, kan je geld verdienen en heeft je ETF ook een hoge waarde. Maar als de index daalt, zal jou ETF ook in waarde dalen.

 

3. Faillissement van de uitgegeven instelling

Er zijn ETF-instellingen die hun effecten uitlenen om extra opbrengsten te creëren voor het fonds. En er zijn genoeg verhalen die hebben bewezen dat dit een verkeerde beslissing is geweest. Want bij faillissement loop je het risico dat je tijdelijk niet kunt uitstappen. Koop ETF’s dus bij grote aanbieders, want zij maken geen gebruik van securities lending.

 

Hoe kun je ETF’s kopen?

Wanneer je wil investeren in ETF’s, zijn er wel kosten aan verbonden. Naast het betalen van een vergoeding om de bedrijfskosten te dekken, moet je telkens wanneer je een ETF koopt of verkoopt, een commissie betalen, net zoals je dat zou doen bij de aankoop of verkoop van een aandeel.
Als je hebt besloten om te beleggen in ETF’s kan je dat doen via een bank of professionele broker. Maar de meest kostenefficiënte manier om te investeren in ETF’s is via een online platform zoals DEGIRO. Nadat je hebt gekocht, stijgen en dalen jouw ETF’s in waarde samen met de index die ze volgen. Je verdient geld als je jouw ETF voor meer verkoopt dan waarvoor je het hebt gekocht, en je verliest geld als je het voor minder moet verkopen. Sommige ETF’s betalen je ook regelmatig dividendinkomsten. De voorwaarde van elke broker is te vinden in de prospectus. Neem de tijd om dat goed door te nemen.

Wil je meer leren over investeren?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief.